Verschillende soorten suiker
Over het gebruik van suiker heeft de World Health Organization richtlijnen opgesteld. Op basis van wetenschappelijk onderzoek wordt een maximum van 25 gram suiker per dag aangeraden. Meer dan dat kan leiden tot gezondheidsproblemen in je mond en de rest van je lichaam. Dat gaat niet alleen om suikers die worden toegevoegd aan eten en drinken. Ook van nature aanwezige suikers in honing, siroop, fruitsappen en fruitsapconcentraat vallen hieronder. De richtlijn geldt echter niet voor alle suikers. Suikers uit vers fruit, groenten en zuivel vallen hier niet onder. Er is geen bewijs dat het eten van deze suikers schadelijke gevolgen heeft voor je gezondheid.Natuurlijke suikers in de voedingswaardetabel
Hoeveel suiker je daadwerkelijk binnenkrijgt staat op het etiket van elk product. Let daarvoor op de voedingswaardetabel. Daarin staat vermeld hoeveel voedingsstoffen - zoals vet en eiwitten - in elke 100 gram zitten. Het aandeel suiker vind je bij Koolhydraten: waarvan suikers. Helaas weet je op basis van de voedingswaardetabel nog niet altijd genoeg. De fabrikant is namelijk niet verplicht hier aan te geven welk type suikers in het product zitten. Gaat het om de suikers waarover je je geen zorgen hoeft te maken? Of is er tóch suiker aan toegevoegd? En zo ja, hoe is de verhouding?Suikers in een chocoladetoetje
Toegevoegde suikers op de ingrediëntenlijst
Wil je alleen snel weten óf er suiker is toegevoegd? Kijk op het etiket dan naar de ingrediëntenlijst. In onze vorige blog vind je 130 verschillende namen voor suiker. Als je één van die namen tegenkomt, weet je dat het product toegevoegde suikers bevat. Zo staan in de ingrediëntenlijst van het toetje uit ons voorbeeld verschillende soorten suikers. Namelijk suiker, magere melkpoeder en citroensapconcentraat. Verder lezen over wat voedingsetiketten je kunnen vertellen? Hier zet het Voedingscentrum alles op een rijtje over het vergelijken van etiketten.